torstai 20. maaliskuuta 2014

Aamukaffella kaupunginjohtajan kanssa

Aamukahvilla Svenska Privatskolanilla Tiina Fredriksson (vas.), Timo Hirvelä, Matti Pennanen, Karin Latvasalo, Sampo Backman ja Anders Wentin.

Oulun ruotsinkielinen koulu - Svenska Privatskolan - kutsui kaupunginjohtajan aamukahville kuulemaan uusista laajentumissuunnitelmistaan ja yhteistyökuvioistaan Oulussa. Koululle kuuluu pelkästään hyvää: oppilasmäärät ovat kasvaneet, yhteistyö paikallisten oppilaitosten ja muiden tahojen kanssa lisääntyy jatkuvasti. Toimitiloja ollaan laajentamassa sekä sisällä että ulkona.
Kaupunginjohtaja Matti Pennanen on saanut seurata Svenska Privatskolanin kehitystä jo 15 vuoden ajan. Hän näkee koulun hyvin tärkeänä osana Oulun kaupungin toimintaa. ”Arvostan kovasti suomenruotsalaisen kulttuurin säilymistä osana kaupunkikuvaamme ja ruotsin kielen asemaa maamme toisena virallisena kielenä. Ruotsin taitaminen on yhä tärkeämpi pääoma pohjoissuomalaisille työnhakijoille ja yrityksille sekä Pohjois-Ruotsissa että Norjassa käynnissä olevien miljardi-investointien vuoksi. Kaupunki tukee oululaisten työnhakua Ruotsissa ja Norjassa parhaansa mukaan. Tromssaan on rakennettu Suomi-talo, joka auttaa suomalaisia paikan päällä. Rekrybussi taas vie aktiivisia ja rohkeita työnhakijoita Pohjois-Norjaan.”
Matti Pennasen mielestä vieraan kielen oppii kieltä käyttämällä. Hän muistelee hyvällä omaa nuoruuttaan ja kuukauden mittaista kielikurssiaan Helsingborgissa, johon vanhemmat hänet aikoinaan lähettivät. Aluksi kielen puhuminen tuntui vaikealta. Pakko oli lopulta kuitenkin suunsa avata, jotta tilanteista selvisi. Pikku hiljaahan se  ruotsikin alkoi jo taipua. Nyttemmin kaupunginjohtaja puhuu ruotsia sujuvasti, mutta harmittelee sitä, ettei pääse käyttämään kielitaitoaan riittävän usein.
Svenska Privatskolan haluaa myös osaltaan kantaa kortensa kekoon ruotsin kielen aseman edistämiseksi Oulussa tekemällä ruotsinkielistä yhteistyötä paikallisten oppilaitosten kanssa. Laanilan lukion kanssa tehdään monenlaista: ruotsinkieliset kummiopiskelijat vierailevat pitämässä esitelmiä ruotsin kielen oppitunneilla, yhdessä vieraillaan elokuva-, teatteri- ja musikaaliesityksissä. Tutustumiskäyntejä tehdään Vaasan ja Luulajan yliopistoihin ja korkeakouluihin. Opiskelijat ovat kirjoittaneet uutisartikkeleja ruotsinkieliselle YLE:lle. ”Koulujen välinen yhteistyö ja opiskelijoiden yhdessä tekeminen ovatkin olleet parasta kieli-, kulttuuri- ja suvaitsevaisuuskasvatusta mitä olemme voineet opiskelijoillemme tarjota. Jatkossa lupaamme tehdä enemmänkin yhdessä ja suunnata katseet maamme rajojen ulkopuolelle”, lupaavat sekä Svenska Privatskolanin että Laanilan lukion rehtorit ja vastuuopettajat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti